By Masja: By Masja

By Masja er pop på ærlig vis, og det er pop uden bagtanker – men med masser af baggrund. Og det er der ikke nødvendigvis noget galt i, selvom den mavesure altid vil kunne have ret i, at der ikke er noget nyt, at man synes man har hørt formlerne og skabelonerne før.

cover-bymasja-bymasja-2009-300x300

Popmusik fra et ærligt hjerte

Det er lidt som om, at den rendyrkede popmusik har fået et grimt og altoverskyggende discount-stempel over sig. Ikke helt uforståeligt, for alt for mange søger denne musikgenre for at tage en nem genvej til det, der ender med at blive tomhed og ingenting. Det medvirker til, at de gode popudgivelser har svært ved at bryde forestillingen om, at det er den nemmeste vej, der er søgt.

By Masja er pop på ærlig vis, og det er pop uden bagtanker – men med masser af baggrund. Og det er der ikke nødvendigvis noget galt i, selvom den mavesure altid vil kunne have ret i, at der ikke er noget nyt, at man synes man har hørt formlerne og skabelonerne før hos en lang række kvindelige sangskrivere. I pressematerialet nævnes blandt andre Bonnie Raitt og Sheryl Crow, som nærliggende at sammenligne med. Også Alanis Morisette anføres som inspiration, og det kan anes på vokalen på f.eks. ”Sometimes”, men musikalsk er der ikke så meget af candiererens rockede side, der har bidt på By Masja.

Masja Aadahl debuterer med et album, der er grundlagt på akustiske instrumenter, og som sangerinde har hun en fin variation i sit udtryk og sin måde at bruge sin vokal på. Sangskrivningsmæssigt er sangene grundlagt i de gode melodier, der fænger ved første lyt, og som ikke byder på ret mange nye sider ved de følgende gennemlytninger. Men det er rart og behageligt, og særligt ”Let Your Body Speak”, der måske er det mest simple popnummer på albummet, er meget velfungerende og burde have stærkt potentiale til at bryde igennem på P4.

”Story Of Us” er måske albummets mest udtryksfulde sang, selvom den er skåret helt ind til benet, hvor det kun er Masja Aadahls vokal og en akustisk guitar, der udgør nummeret. Et bidrag, der er med til at forstærke indtrykket af, at By Masja er ærlig popmusik, der er skabt på sangenes og følelsernes præmisser – ikke med det store publikum for øje.

By Masja er ikke et projekt, der bryder fordomme og fornyer poppens verden på afgørende vis. Men det er et projekt, der stiller spørsmålstegn ved den lidt for forfinede opfattelse, som mange har af popmusik. Pop kan sagtens være ærligt og følt med hjertet, uden at det behøver være overdrevent og vrangen-ud-af-sjælen-klamt. By Masja er ærligt og til at gå til. Rart at lytte til – og musik der er skabt uden at skele til, hvad der er salgspotentiale i. Så selvom der ikke er nogen nyskabelse i By Masja, så er det livgivende at høre, at der stadig findes kunstnere i popmusikkens verden, der skaber stærke sange – i stedet for at lade sig skabe og forme af branchen.

By Masja fortjener respekt og succes – og så kan Masja Aadahl altid få lov at udfordre lidt mere næste gang – hvis det er det, hun har på hjerte.

Written By
More from Morten Wamsler
Benjy Ferree: Come Back To The Five & Dime Bobby Dee Bobby Dee
Efter utallige gennemlytninger overrasker Benjy Ferree stadig stort på hvert eneste nummer....
Read More
0 replies on “By Masja: By Masja”