The Jon Spencer Blues Explosion: Dirty Shirt Rock´N´Roll – The First Ten Years

Dirty Shirt Rock´N´Roll – The First Ten Years viser i al fald med skudsikker tydelighed, hvor stor en medspiller i rockhistorien bandet vitterligt er, og man bliver mindet om hvor nærende, opløftende og energigivende et skud uforfalsket blueset rock´n´roll er.

3 –2 –1 – Ignition – Kick Ass!!

The Jon Spencer Blues Explosion er snart en bedaget trio. Over otte album og tre kompilationer har de leveret den ene mere ultrasvedige, møgbeskidte og rundsavs-urbane blues skåret helt til benet, efter den anden. Vel har niveauet slingret lidt fra tid til anden, men midt-halvfemser trilogien Extra Widt, Orange og Now I Got Worry er uomgængelige, hvis man interesserer sig bare det mindste for musik i rockgenren.

Efter garage-punk-rock æraen i iltre Pussy Galore, gav Spencer efter for sin bluestrang og skabte et monster af et band, med et frisk og frækt take på den hæderkronede bluesgenre, som den genkendes helt tilbage fra salig Robert Johnson og hans fatale aftale med djævlen Nu foreligger så en opsamling af fortidige godter; Dirty Shirt Rock´N´Roll – The First Ten Years.

22 hamrende frække og energiske skæve blues´n´roll numre, ofte spillet med musikalske fejl og halvfalsk vokal, men altid med topmotivation, humor og charme, enorm gennemslagskraft og karisma i kilometermål.

Spencer har set rigtigt i valget af guitarist Judah Bauer og trommebasker Russell Simins, for de to kan spille røven ud af bukserne på mangt en musiker, selvom også de to kan lave markante musikalske bøffer, men man tilgiver dem hver gang, for det er gjort med så stort overskud og glæde til musikken, sammen med en indiskutabel musikalsk feel.

Albummet swinger og tumler derudaf med Spencers svidende tunge, som en Mick Jagger på druk med Charles Bukowski. Hr. Spencer har en fremtræden som en Elvis i seksualiserende kollision med Danko Jones. Altid læderjakke klædte Spencer er, fuldt fortjent, kendt for sin notorisk vilde fyr-i-flamme fremtræden på scenegulvet, og selvom jeg til enhver tid foretrækker blues-eksplosionen på landets små obskure spillesteder en sen og alkoholisk nat, sparker trioen den ondelynemig også gedigen røv på cd og vinyl.

Dirty Shirt Rock´N´Roll smadres vi på kærlig, men også ubønhørlig vis, rundt i det bedste fra The Jon Spencer Blues Explosions første ti år. Det er befriende frækt, gyngende og særdeles sjælfuldt, det den minimalistiske trio præsenterer os for.

Tre fra The Jon Spencer Blues Explosion og Crypt Style, to fra Extra Width, fire fra Orange, tre fra Now I Got Worry, hvoraf ”Fuck Shit Up” leveres i en live version, to fra Acme og to fra Plastic Fang. De sidste seks numre er bl.a. kollaborationer med R.L. Burnside og Dub Narcotic Sound System.

Alle holder det sædvanlige høje Blues Explosion niveau, men har man de respektive skiver er der ingen købegrund. Er man derimod ny udi The Jon Spencers Blues Explosions univers er der ingen vej udenom. Udvalget på en kompilation kan jo som bekendt altid diskuteres, personligt kunne jeg ønske mig flere fra den rystende gode Extra Width, som sammen med Orange vel udgør hovedværket i bandets produktion, men det er en smagssag og mindre vigtigt.
Dirty Shirt Rock´N´Roll – The First Ten Years viser i al fald med skudsikker tydelighed, hvor stor en medspiller i rockhistorien bandet vitterligt er, og man bliver mindet om hvor nærende, opløftende og energigivende et skud uforfalsket blueset rock´n´roll er.

Long Live Rock´N´Roll

Jon Spencer giver koncert i Huset d. 16. maj.

More from Thomas Steen Jensen
Powderhog: Return Of The Gaucho
Return Of The Gaucho er et hamrende fedt udspil, som med bravour...
Read More
0 replies on “The Jon Spencer Blues Explosion: Dirty Shirt Rock´N´Roll – The First Ten Years”