28.02.11 – Skunk Anansie – Store Vega

Skunk Anansie viste. at de stadig er en aktiv spiller på 10'ernes musikscene og ikke blot et levn fra en fjern fortid, hvor os omkring 30erne var unge og fortabte. Vi er stadig unge og nok også lidt fortabte - og derfor er der stadig plads.
Skunk Anansie (foto: Pernille Yding)

Jeg var sikker på, at jeg havde luret den! Altså den annoncerede februarkoncert med Skunk Anansie.

Efter at have interviewet forsangerinde Skin og guitarist Ace i efteråret, var der ikke plads til megen tvivl om, at selvfølgelig ville  Skunk Anansie ikke satse på gamle hits, men på musikalsk at fortælle publikum, at de stadig har hånd om musikken, stadig kan levere hits og ikke er som andre gendannede bands, der kun kan spille det, de engang var kendt for…

Men der skulle ikke mange minutters koncert denne mandag aften på Store Vega i København før, at mine forventning – eller burde jeg sige frygt – blev gjort til skamme. For Skunk Anansie gjorde nærmest det modsatte, uden at det på nogen måde fik dem til at virke uddaterede eller kliche-ramte. Skin og crew leverede et BRAG af en koncert, som her to dage senere stadig giver genlyd.

Første track, fremført af Skin i kropsnært læderoutfit og med vinger af fjer, var “Yes It’s Fucking Political” fra Stoosh. Der blev råbt, ja, skreget igennem som kun Skin kan det – og publikum råbte med fra første færd – og selvom Skunk Anansie påstår, at de ikke er et politisk band, så føltes det i den grad som et statement at åbne med lige præcis den sang. Uden pause skreg (og hvor kan den kvinde skrige rent) Skin sig videre til “Charlie Big Potato” (fra Post Orgasmic Chill) og videre endnu til “Because Of You” fra Skunk Anansies Greatest Hits-udgivelse i 2009.

Og så var festen startet. Publikum var ualmindeligt veloplagt – og med en gennemsnitsalder midt i 30erne var der ikke tvivl om, at det var (mindet om?) den indre teenager, der skulle plejes i et rum, hvor der var plads til både råb, headbangen og stille meditation.

Et af aftenens ultimative musikalske højdepunkter var “100 Way To Be A Good Girl”, der med sin skrøbelighed forsvandt ind under huden nærmest umærkeligt, også nye “God Loves Only You” og “You Saved Me” gik direkte i hjertet. Det var slående, at der – når nye numre fra Skunk Anansies Wonderlustre-album blev spillet – bredte sig en fortabthed blandt publikum, som jeg ikke havde forventet. Men den er nok uundgåelig, fordi en koncert med et band som Skunk Anansie trækker publikum til ud fra minder, mere end ud fra nyudgivelser. Det var de færreste, der kunne synge med – men det ødelagde langt fra stemningen,

Det virkede nu heller ikke som om, at noget kunne ødelægge Skins aften. Hun excellerede i at interagere med publikum – fysisk! Jeg tror, det er første gang, jeg har oplevet en kunstner på Store Vega kravle fra scenen til balkonen og ned igen – og det på kun ét nummer. Snak om energi.

Skunk Anansie sluttede aftenens set af med en hurtig potpourri af det mest punkprægede, det typisk live-egnede; det forholdsvis nye “Tear The Place Up”, og så “On My Hotel TV” og “The Skank Heads” (begge fra Post Orgasmic Chill). Og så gik de af scenen. Og vi ventende. Og stampede. Og hujede. Og piftede. Og gad vide, om ikke Skin, Ace, Mark og Cass nød stemningen bag scenen.

Ekstranumrene sparkede i hvert fald taget ud af spillestedet. Først “Hedonism”, som var aftenens ultimative publikumsfavorit – i hvert fald stod den på fællessang (eller igen fælles-råb). Derefter Skunk Anansies næste single, den smukke “You Saved Me”, som blev serveret med glimt i øjet og indlevelse. Og til sidst “Our very first single”, den ultrapolitiske “Little Baby Swastikka”, som Skunk Anansie er kendt for at slutte af med – og som ikke kan andet end at vække voldsomme følelser og – i dette tilfælde – minder.

Retrospektivt leverer Skunk Anansie ikke det, jeg havde troet, men når det, man får, er så meget mere end det, man forventede at få, så er der ikke plads til hverken irritation eller skuffelse. Skunk Anansie viste. at de stadig er en aktiv spiller på 10’ernes musikscene og ikke blot et levn fra en fjern fortid, hvor os omkring 30erne var unge og fortabte. Vi er stadig unge og nok også lidt fortabte – og derfor er der stadig plads.

Setliste:

Yes It’s Fucking Political
Charlie Big Potato
Because of You
God Loves Only You
100 Ways To Be A Good Girl
Secretly
Over the Love
I Can Dream
The Sweetest Thing
My Ugly Boy
Weak
Brazen (Weep)
My Love Will Fall
Twisted (Everyday Hurts)
Feeling the Itch
On My Hotel TV
Tear The Place Up
The Skank Heads (Get Off Me)

Encore:
Hedonism (Just Because You Feel Good)
You Saved Me
Little Baby Swastikka

Written By
More from Pernille Yding
25.03.06 – Spleen United – Lille Vega
Elektronisk lir – selvfedt og poleret Synthersizersound med rockguitar, scenen på Lille...
Read More
0 replies on “28.02.11 – Skunk Anansie – Store Vega”