Marketa Irglova: Anar

Jeg er ganske vild med The Swell Season og filmen ”Once” – og derfor var mine forventninger til dette album rigtig store. De indfries ikke helt, men det betyder ikke, at Marketa Irglova falder igennem som solist. Sangene er fine, vokalen er udmærket, men jeg kunne have savnet mere Marketa Irglova.

Swell Season-halvdel solodebuterer

Som den ene halvdel af duoen The Swell Season, og som den ene halvdel af hovedrolleparret i den smukke og fine film Once, har Marketa Irglova gjort sig bemærket uden at gøre sit eget navn kendt. Nu forsøger den tjekkiske sangerinde sig som solist med et album, der for os danskere på mange måder kan sammenlignes med Agnes Obel, omend der ofte er lidt større orkestreringer under opsejling hos Irglova.

Hun har en skrøbelig stemme, som den, der har set filmen Once sikkert vil kæde sammen med den generte og charmerende sky personlighed, der er hendes rolle i filmen. Men man fornemmer også en lidt større styrke hos Marketa Irglova som solist, selvom hun musikalsk er i en lidt mere klassisk indpakning, end når hun optræder sammen med Glen Hansard i The Swell Season.

På nummeret ”Crossroads” er den fine melodi, der er lidt gemt ad vejen, men som dog står skarpt for den grundige lytter, ikke langt fra den stil, der har givet Agnes Obel stor succes i det centrale Europa. Lidt samme stil kan spores på ”For Old Times Sake”, der dog har en lidt større lyd.

På samme vis er det friskt, modigt og livgivende, at Marketa Irglova tør bidrage med et enkelt nummer på sit hjemlands sprog – og som tilmed har en vis inspiration fra hjemlandets traditionelle toner. ”Dokhtar Goochani” står som en rigtig fin outsider på albummet, og på mange måder kunne jeg godt tænke mig, at Irglova lidt oftere træder vokalmæssigt i karakter på samme måde som her.

De større orkestreringer findes også på ”Go Back”, der er stærkt arrangeret og har et fint spil mellem den store lyd og den skrøbelige generte vokal. ”Let Me Fall In Love” starter intimt og sparsomt instrumenteret, men efterhånden bygges der op – og det betyder desværre at lidt af nummerets magi forsvinder. På samme måder er det lige før, at Irglova drukner i den store lyd på ”Wings Of Desire”.

Om et album er godt eller skidt afhænger ofte af forventninger. Jeg er ganske vild med The Swell Season og filmen Once – og derfor var mine forventninger til dette album rigtig store. De indfries ikke helt, men det betyder ikke, at Marketa Irglova falder igennem som solist. Sangene er fine, vokalen er udmærket, men jeg kunne have savnet mere Marketa Irglova og mindre orkester. Det ville både klæde den skrøbelige stemme og de fint detaljerede sange, der ikke altid får den plads, de behøver.

Written By
More from Morten Wamsler
22 Pistepirkko: Lime Green Delorean
Evnen til at gribe lytteren er umiskendelig, hvad enten finnerne er gået...
Read More
0 replies on “Marketa Irglova: Anar”