16.01.12 – Mastodon – Store Vega

Mastodon på Vega (foto: Claus Michaelsen)

En mesterlig lektion i hvordan metal skal skæres.

Efter lydmudder og volumenproblemer ved de seneste 3 besøg på dyrskuepladsen under henholdsvis grønt og orange flag, og ved 5 elendige supportjobs for heltene i Metallica i Forums betonhelvede, var turen nu endelig kommet til mastodonternes møde med akustikkens højborg nummer 1 – Store Vega.

Det kunne vel næppe gå galt og det gjorde det heller ikke, om end de amerikanske sømandssønner af kaptajn Ahab startede ud både for lavt og med en lyd, hvor bas og i særdeleshed trommer buldrede og detaljer gik tabt. Lyden fandt dog heldigvis sit stade som koncerten skred frem, så alle kunne være tilfredse. Salen var tæt på udsolgt – et faktum Atlantadrengene da også takkede for sidst i koncerten, da trommetærsker Brann Dailor med stolthed i stemmen proklamerede sin glæde over endelig at stå på scenen som hovednavn på dansk grund – og folks blikke istemte store forventninger til en aften i musklernes og teknikkens tegn.

Efter åbningen med ”Dry Bone Valley” og ”Black Tongue” fra nykomlingen The Hunter, var man ikke i tvivl om, at selv om visse medier har skrevet negativt om netop dét albums fortræffeligheder, ja så ville publikum det anderledes, for de gjaldede højlydt med da ordene fra ”Black Tongue”: “You killed the life/ You took the diamond/ You killed the vine/ Death of the” flænsede salen.

Herefter gik det som altid over stok og sten, når man er i selskab med Mastodon. 24 numre leveret på 95 minutter. Ingen synderlige heavy-attituder, ingen bullshit-talk mellem numrene, ikke engang “hey good to see you” eller “tak” – kun fokus på momentet, energien, tyngden – kort sagt: Musikken.

Befriende.

Kun på ”Aqua Dementia” og afslutningsvidunderet ”Blood and Thunder” kaldes der på horn og næver hævet mod himmel og hav.

Når det virkelig ringer for Mastodon er det magisk, andre gange er det bare rigtig pisse godt. Kedeligt er det aldrig – jo måske hvis man forventer festivitas, ild-effekter og alskens visual entertainment – her er der bare fire gutter på scenen, lidt lys og spots der cirkler rundt i salen og et enkelt bagtæppe. Nichts weider. Barren er sat højt og niveauet ligeså hele aftenen. Setlisten var en skønsom blanding af hele bagkataloget, så ingen kunne se sig snydt. Mange omkring mig omtalte sidste halvdel af koncerten som den bedste, måske fordi bandet dér for alvor havde spillet sig varme, måske fordi publikum var spillet varme. Personligt var det en stor oplevelse fra A til Z, uden udfald eller kvalitative svingninger.

Hvad enten man bryder sig om The Hunter´s drejning hen mod en mere ligetil, næsten poppet og mindre kompleks lyd, fungerede de nye numre godt og publikum sang begejstret med på sange som ”Curl Of The Burl” og ”All The Heavy Lifting”, med sidstnævntes letvakte og iørefaldende omkvæd: “Just close your eyes/ And pretend that everything´s fine/ Just close your eyes/ I´ll tell you when”.

Mastodon har altid været ekvilibrister på deres instrumenter, men særligt vokalerne er blevet mærkbart bedre gennem årene. Her fornemmer man kvantespring, for samspillet og de sindsoprivende tempo, – og rytmeskift har kvartetten altid mestret. Især Brent Hinds har udviklet sig. Tidligere måtte man indimellem sluge en kamel eller to, når han sang, men i dag er det en fornøjelse at høre hans stemme.

Efter ”Blood And Thunder” lukkede koncerten, skulle de skæggede gutter lige ind og sætte endeligt punktum med ”Creature Lives” som det efterhånden er for vane på The Hunter touren, mens opvarmningsbandet Red Fang kom ind på scenen og sang jovialt med – en happening Mastodon angiveligt bruger hvor end de kommer hen. Brent Hinds fik lige en fødselsdagssang fra bandet og salen og så var den ged barberet.

Stor aften.

Setliste:
Dry Bone Valley
Black Tongue
Crystal Scull
I Am Ahab
Capilarrian Crest
Colony Of Birchmen
Megalodon
Thickening
Blasteroid
Sleeping Giant
Ghost Of Karelia
All The Heavy Lifting
Spectrelight
Curl Of The Burl
Bedazzled Fingernails
Circle of Cysquatch
Aqua Dementia
Crack The Skye
Where Strides The Behemoth
Iron Tusk
March Of The Fire Ants
Blood And Thunder
Creature Lives
[nggallery id=140]

More from Thomas Steen Jensen
Isobel Campbell & Mark Lanegan: Hawk
Det er muligt, at Hawk er en rejse i traditionerne udad velbevandrede...
Read More
0 replies on “16.01.12 – Mastodon – Store Vega”