Laibach på Statens Museum For Kunst


Statens Museum For Kunst tager livtag med slovenske Laibach; en af de mest eksperimenterende avantgardegrupper indenfor musik og billedkunst.

De kalder sig Laibach, hvilket var Hitlers navn på den slovenske hovedstad Ljubljana, da han komponerede kortet over sit kommende verdensrige. Som bekendt havde Hitler ikke den store succes med sit projekt, men den slovenske performancegruppe må siges at have bevist sin langtidsholdbarhed i nu mere end 30 år.

Ved koncerten på Statens Museum for Kunst den 15. september leverer Laibach smagsprøver på deres lange karriere, samtidig med at man er garanteret en visuel oplevelse med bandets storslåede, dramatiske og ofte groteske billedstorm med motiver fra anden verdenskrig og andre storkonflikter.

Udover Laibachs musik vil også filmen Iron Sky, som ensemblet har komponeret soundtracket til, blive vist. Filmen handler om en flok hardcore nazister, det lykkes for at undslippe i krigens sidste dage og tage den lange rejse til månens bagside. I 2018 beslutter de at rejse tilbage og erobre den verden, det ikke lykkedes med 73 år tidligere.

Filmens plot afspejler på meget slående vis, hvad Laibach er for en størrelse. På den ene side en stærkt karikeret gruppe med et forrykt projekt i sigte, og på den anden side en hyperbevidst kunstnergruppe, der tager deres opgave aldeles alvorligt. I tredive år har Laibach således bearbejdet, forvrænget – nogle vil sige destrueret – og ikke mindst fortolket andre kunstneres værker fra Bach til Beatles og fra Wagner til Rolling Stones.

Første gang, Laibach optrådte i Danmark, var for godt 20 år siden på et mindre spillested, hvor der blandt publikum var folk iført tyske uniformer fra første verdenskrig med spir og det hele. I de mellemliggende tyve år er Laibach blevet internationalt berømte og anerkendte for deres kompromisløse og stærkt avantgardistiske performance og kompositioner.

Statens Museum for Kunst lægger lokaler til Laibachs show og billetter kan købes på Billetnet.

Written By
More from Carsten Meedom
09.10.19 – Machine Head – Amager Bio
Som næsten alle andre større bands, der har formået at overleve i...
Read More
0 replies on “Laibach på Statens Museum For Kunst”