Nr. 2 – Metallica: Master Of Puppets

Vi kårer 80ernes 30 bedste albums. Metallica’s “Master of Puppets” ligger nr. 2.

cover-Metallica-MasterOfPuppets-1986-300x300

80’ernes 30 bedste albums: #2

I Metallicas snart 32-årige karriere er der to datoer der har haft afgørende betydning og som oven i købet var inden for samme år. 1986 blev et skelsættende år. D. 24 februar kom det album som skabte grobunden for gruppens enorme succes og som stadig anses for et mesterværk. D. 27 September ramte så tragedien som fik vidtrækkende konsekvenser, både personligt og musikalsk.

Master of Puppets er indiskutabelt Metallicas bedste plade. Punktum.

Metallica oplevede i årene 1984-85 stigende succes med Ride the Lightning, et album som bragte dem på deres første europa-turné og som musikalsk var et kvantespring i forhold til debuten, Kill ‘em All (1983). Musikken var blevet mere melodisk og den øgede brug af harmonier og de ekstra lange kompositioner var med til at definere Metallica som et thrash-metal band med progressive tendenser. Ligesom sin forgænger, blev Master of Puppets indspillet i Sweet Silence studierne i København under ledelse af Flemming Rasmussen. Master of Puppets er summen af alle dele kreative impulser som slog gnister mellem de fire unge medlemmer; Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammett og ikke mindst bassisten Cliff Burton.

Pladen indeholder ikke kun nogle af Metallicas bedste riffs, men flere af hele genrens ypperste øjeblikke: “Master of Puppets”, “Battery”, instrumentalnummeret “Orion” og  “Welcome Home (Sanitarium)”, bare for at nævne nogle. Teksterne var også skrevet med en skarpere pen end sidst; de fokuserede på soldater i meningsløs krig, grådige TV-evangelister, stofmisbrug, men også Kirk Hammetts interesse for horror-forfatteren H.P. Lovecraft gav fx næring til sangen “The Thing That Should Not Be”.

Med Master of Puppets rykkede Metallica op i metallens big-league og kort efter udgivelsen landende en opvarmningtjans på Ozzy Osbournes Ultimate Sin Tour på bordet. Imens Ozzy med permanentet hår og glitterkostume blev hejst ned på scenen i en gynge, indtog Metallica scenen hver aften i slidte jeans og t-shirts. Metallica vandt mange fans på den turné. Optagelser fra disse koncerter vidner om et band der er fuldstændig i sync med hinanden og som spiller med lige dele dræberinstinkt og hastighed.

Cliff Burton omkom 24 år gammel i en busulykke på en svensk landevej d. 27. september, da bandet var på vej til København. Den begivenhed bombede Metallica ud af kurs og præger stadig gruppen i dag. Han nævnes fortsat i interviews, og de nuværende medlemmer har aldrig forsøgt at uvæsentliggøre Burtons indflydelse på Metallicas æstetik og musikalske filosofi. Man kan ikke undlade at tænke på hvordan Metallicas musikalske og karrieremæssige udvikling havde formet sig, hvis ulykken aldrig var sket.

Ved udgangen af 1986 og lige siden har Master of Puppets haft en dyster skygge over sig. Mere end noget andet er det et album der i dag står som et testamente over Cliff Burton, men også et album som gruppen stadig i dag skal leve op til, når de er i studiet. Metallica har endnu ikke overgået dette skelsættende album, og jeg tvivler på, at det nogensinde sker.

Written By
More from Søren Genefke
Anathema til Århus d. 1 okt
Det melodiske prog-rock ensemble Anathema gæster Train i Århus på deres igangværende...
Read More
0 replies on “Nr. 2 – Metallica: Master Of Puppets”