180º Virvar: Alt0186

Alt0186 er anden EP fra det otte mand store electronica/trip-hop kollektiv 180º Virvar. I løbet af blot 23 minutter formår disse otte mennesker med al ønskelig klarhed at vise deres store potentiale, samt hvorfor de endnu ikke er klar til at udgive et konsistent fuldlængde-album.

cover-180gradervirvar-alt0186-2007-300x300

Underfundig dansk electronica mellem det banale og det geniale

Alt0186 er anden EP fra det otte mand store electronica/trip-hop kollektiv 180º Virvar. I løbet af blot 23 minutter formår disse otte mennesker med al ønskelig klarhed at vise deres store potentiale, samt hvorfor de endnu ikke er klar til at udgive et konsistent fuldlængde-album.

Alt0186 åbner stærkt med det drømmende og tankevækkende nummer “Lys Under Vand”, der præsterer noget så sjældent som tidløs og poetisk-forførende dansk sangskrivning. Vokalen tilfører den i forvejen lyslevende lyrik en ekstra kant og aktualitet, mens de varierede musikalske arrangementer væver sig om nummeret som en legesyg kappe. Undervejs i nummeret stiger tempoet sammen med følelsen af uopsættelighed. Som sådan fungerer “Lys Under Vand” glimrende som åbningsnummer, men det er beklageligt, at det munder ud i kedelige “B52”, som ganske vist bevarer et vist lyrisk overskud, men som i kraft af en anonym musikalsk baggrund aldrig rigtig formår at bide sig fast i bevidstheden. Ligeledes begynder nummeret en tendens som løber gennem hele albummet; at potentielt glimrende numre forfalder til at blive skueplads for forholdsvist banale politiske paroler, som er mere eller mindre elegant pakket ind i en poetisk form.

Helt galt bliver dette aspekt dog først med slagsangen “Ned På Gaden”, hvor EP’ens tankevækkende potentiale skydes fuldstændig i sænk med fremlæggelsen af færdigarbejdede sandheder i slagordsform. Inden da byder Alt0186 dog på sit andet og måske største højdepunkt i kraft af den vitale og åbne “Morphine”, der indbyder lytteren til et grænseløst og frit svævende univers. Samtidig er nummeret EP’ens eneste engelsksprogede, og heri ligger min eneste anke. Den kvindelige vokal er så markant præget af dansk accent, at det virker en smule påtaget at synge på engelsk. Dette er dog et begrænset kritikpunkt i forhold til et nummer, som stort set i sig selv er grund nok til at investere i EP’en.

Efter “Ned På Gaden” rejser EP’en sig noget i kraft af den udemærkede “Historie Fra Mund Til Mund (Remix)”, der dog ikke når samme højder af dansksproget lyrik som “Lys Under Vand”. Nummeret bærer præg af først at have været et digt, som først siden er blevet udsat for musik. Sammensmeltningen af musik og lyrik fungerer acceptabelt, men uden at musikken dog bidrager med den tendens til fri eksperimenteren, som andre steder har præget EP’en.

Det er med en følelse af splittelse og frustration, man som lytter må forsøge at danne sig et samlet indtryk af en EP, der veksler skarpt mellem det absolut sublime og det ligegyldige. Med kun to rigtig gode numre ville Alt0186 have gjort sig bedre som en dobbelt A-side end som en EP, men de ekstra numre formår dog ikke at ødelægge indtrykket af et musikalsk samarbejde, der kan udvikle sig i unikke og storslåede retninger. Den udvikling skal hellere ske før eller siden, for 180º Virvar udfylder en håbløst overset niche på den danske musikscene, med et talent som potentielt kan vokse sig eksplosivt stort.

Written By
More from Kaare Bergh
Aidan John Moffat: I Can Hear Your Heart
Det er svært ikke at komme til at holde af I Can...
Read More
0 replies on “180º Virvar: Alt0186”