Torben Kaas: On The Other Hand

Torben Kaas kan så meget, men lyder fuldstændigt som Bob Dylan. Han skriver selv sine sange, men de virker bekendte – han blæser i mundharmonikaen med samme skiftende intensitet og vildskab som Dylan. Så er det ’bare en kopi’ eller er Torben Kaas en musiker, der skal tages seriøst?

cover-torbenkaas-ontheotherhand-2009-300x300

Bob Dylan fra Sandved

Åh, det er altid så svært med sådan et album. Torben Kaas kan så meget, men lyder fuldstændigt som Bob Dylan. Han skriver selv sine sange, men de virker bekendte – han blæser i mundharmonikaen med samme skiftende intensitet og vildskab som Dylan selv. Så er det ’bare en kopi’ eller er Torben Kaas en musiker, der skal tages seriøst?

Well, jeg vælger at lade Bob Dylans egen historie afgøre min vinkling. Dylan grundlagde selv sin karriere på at imitere Woody Guthrie, synge hans sange – og efterfølgende skrive sange, der mindede så meget om Guthries, at det ligeså godt kunne være kopier. Så den slags er i orden i genren – og det får således lov at komme Torben Kaas til gode. Men det er også kun fordi, at han er så pokkers god til at skrive folk-sange og levere dem på autentisk vis, så man skulle tro at adressen hed Greenwich Village og ikke Sandved.

”Rainbow” er som udgangspunkt min favorit fra albummet. Mange af numrene synes at bevæge sig i samme story-telling skabelon, men ”Rainbow” har et lidt anderledes melodisk snit over sig. ”Dark and Dirty Blues” er ikke langt fra Dylans politiske blues-eskapader, mens ”Sweet Corina” måske referer til kvinden af samme navn, som Dylan også gerne refererer til. Ikke desto mindre er vi her ude i en fin og tiltalende folk-ballade med nærvær og tristesse.

Det irriterer mig som udgangspunkt lidt, at tekstuniverset i så høj grad handler om amerikanske lokaliteter, når nu det er Torben fra Sandved, der sidder bag guitaren og mundharmonikastativet. Men efter et par gennemlytninger bliver jeg faktisk ligeglad og glemmer om det er Guthrie, Dylan eller Kaas, for niveauet er flot.

Havde teksterne haft samme tyngde – og været på dansk – havde det været originalt. Men det er originaliteten, der mangler, for at vi rammer helt op i topkaraktererne. Men Torben Kaas har et overraskende fornemt potentiale, og er et friskt skud nostalgi for alle fans af Dylan og beslægtede.

Written By
More from Morten Wamsler
Non+: Sound of Chance
Karrierekanonvinderne har tidligere udsendt debuten i Japan, men først nu er den...
Read More
0 replies on “Torben Kaas: On The Other Hand”