Marie-Louise Munck: The Birds Fly Up

Det er smukt, talentfuldt, stærkt, følsomt og imponerende. Men det er også en smule for søgende. Marie-Louise Munck søger ikke afvekslingen ofte nok, og når hun gør, så søger hun lidt for langt fra kernestyrkerne i det varme, smukke, melankolske lydbillede.

cover-marielouisemunck-thebirdsflyup-2010-300x300

Til tider uimodståeligt – til tider gået i stå

Den danske sangerinde Marie-Louise Munck har tidligere optrådt i bands som Amstrong og Antenne. Nu debuterer hun som solist, og albummet The Birds Fly Up viser en stærk sangerinde, en dygtig sangskriver og en kunstner, som efterlader stærke indtryk hos lytteren, men som ind imellem mangler det sidste til, at de stærke musikalske og tekstmæssige budskaber trænger helt ind.

Tekstmæssigt er der fin variation og mange tankevækkende passager hos Marie-Louise Munck, og disse underbygges ofte på fineste vis af vokaludtryk og det kompetente samspil med bandet. Vokalmæssigt er sangerinden oftest placeret i den udtryksfulde og dybe melankoli, og Marie-Louise Munck mestrer at udfrordre sin vokal til fulde, og faktisk åbner albummet stemmemæssigt et helt andet sted.

”New Love Begin” er med luftig og lys vokal – næsten som Enya – men med et stærkt, organisk, dybt og smukt arrangement med klaver og strygere, der efterlader stærke indtryk og store følelser. Disse følges op i det dybere vokalområde på sange som ”The Birds Fly Up”, ”Dad Is Dead” og ikke mindst min favorit ”Reveal Yourself”, der med sit let jazzede snit i både klaver, trommer og vokal, er et uforglemmeligt højdepunkt.

Til tider har Marie-Louise Munck lidt problemer med at finde den fremdrift, der modvirker den melankolske og nøje afmålte skønhed. Ind imellem er det tæt på at gå helt i stå, som for eksempel på ”Songbird”, der ellers har fornemt potentiale, men som ikke bliver skudt rigtigt afsted. ”Rest” har tilsyneladende hele albummets energi samlet på et enkelt skævt, kantet, rastløst og råt sted, og det klæder hverken sangen eller kunstneren. De skarpe kanter gør nummeret til den elektriske afstikker, der nok er til at leve med, men som dog ingenlunde løfter albummet.

Og så sidder anmelderen tilbage med den gode gamle fornemmelse af, at det må være hårdt at være musiker. For samtidig med at man savner variation og mere energi, så vil man også gerne, at Marie-Louise Munck bare holder sig til sine klare forcer. For på ”New Love Begin” og ”Reveal Yourself” er jeg hensat til en anden verden, hvor sangenes og vokalens skønhed overrumpler alt.

Det er smukt, talentfuldt, stærkt, følsomt og imponerende. Men det er også en smule for søgende. Marie-Louise Munck søger ikke afvekslingen ofte nok, og når hun gør, så søger hun lidt for langt fra kernestyrkerne i det varme, smukke, melankolske lydbillede. Men på sine stærkeste sider er The Birds Fly Up et uimodståeligt smukt album.

Written By
More from Morten Wamsler
Julie Michelsen: Julie Michelsen
Julie Michelsen er absolut en dygtig sangskriver og sangerinde, og det viser...
Read More
0 replies on “Marie-Louise Munck: The Birds Fly Up”