Interview: Levellers

Foto: Daniel Skinbjerg
Brighton-bandet Levellers spiller i Vega 27. oktober og kan fejre 25 års jubilæum næste år. Bandet har på de to seneste udgivelser fundet tilbage til deres klassiske lyd og udtryk, og forsanger Mark Chadwick fortæller i dette interview om, hvordan Levellers selv og musikscenen generelt har udviklet sig.

Levellers i topform før Vega

Det er snart 25 år siden, at en gruppe unge mænd fra Brighton bevæbnede sig med ord og instrumenter og besluttede sig for at give deres bidrag til en musikscene i opbrud og en verden, der var det samme. Med klare politiske budskaber og en atypisk kombination af klassisk britisk punk og endnu mere klassisk britisk folkemusik, slog Mark Chadwick, Jeremy Cunningham og Charlie Heather pjalterne sammen og skabte bandet The Levellers, der siden er blevet til en sekstet med Jon Sevink, Simon Friend og Matt Savage som de tre yderligere medlemmer.

Den 27. oktober kan det danske rockpublikum opleve bandet live i Vega, og selvom det er 25 år siden, at de tre rebeller fandt sammen i det sydlige England, selvom håret er grånet og Thatcher er fortid, så er attituden stadig lige skarp og energien i top, lover forsanger Mark Chadwick.

– Folk, der kommer til koncerten i København, vil opleve et band, der kan ændre deres liv. De vil opleve et band, der har det hele, og det er der ikke mange, der kan prale af, lyder opfordringen fra Mark Chadwick, der er kendt for at have selvtilliden i orden og i øvrigt være ganske ligeglad med, hvad folk måtte mene om den sag.

Den klassiske lyd
Levellers har nemlig deres holdninger – og de tør give udtryk for dem. Det gør de i deres ofte skarpe tekster, som bliver understøttet af en klassisk punktattitude og traditionelle britiske folkelementer. Sådan slog bandet igennem for snart 25 år siden, og sådan skabte de hurtigt en massiv fanskare, der fulgte dem i tykt og tyndt. Deres forrygende liveoptrædender med jonglører, cirkusartister og flammekastere skabte en helt speciel stemning blandt de engelske fans, og en af de fine historier, der knytter sig til bandet, handler om ”The Happy Hikers”, der var en flok fans, der fulgte bandet overalt ved at blaffe sig rundt på de britiske øer.

Holdningerne, attituden og de skæve provokationer er stadig hovedingredienserne på det nyeste album Static On The Airwaves, som udkom i juni.

– Det er et meget levende og ærligt album med relevante tekster om den verden, vi lever i. Samtidig er det et optimistisk album, som er hundrede procent Levellers, siger Mark Chadwick og erklærer sig enig i, at bandet efter et lidt søgende udtryk i starten af det nye årtusinde, har fundet tilbage til den klassiske Levellers-stil på de to seneste albums.

– Både Letters From The Underground og Static On The Airwaves er Levellers i den klassiske lyd. Vi havde en periode, hvor vi forsøgte os med lidt andre måder at indspille på, men vi er gået tilbage til at indspille analogt, ligesom vi gjorde i gamle dage, og det har ændret rigtig meget. Alle sangene er spillet igennem hundredvis af gange, inden vi er stillet op i studiet og har optaget dem i første take, forklarer Mark Chadwick den langt mere energi- og udtryksfulde stil på de seneste albums.

– Og vores producer Sean har da også kommenteret det med, at nu lyder vi som os selv, griner Mark Chadwick.

Politisk mod
På de allerførste Levellers-udgivelser i slut-80’erne og start 90’erne var de tekstmæssige temaer stort set identiske med dem, der kendetegner det nyeste album. Modstanden mod krig, kontrolsamfund og den sociale uretfærdighed er måske moderniseret, men i store træk er tematikken den samme. På spørgsmålet om det er fordi, Levellers ikke har fornyet sig – eller fordi verden ikke har ændret sig og der derfor stadig er behov for bands med politisk mod, er Mark Chadwick helt klar i sin holdning.

– Verden har ikke ændret sig. Alt er stort set kun blevet værre. Individets frihed eksisterer stadig ikke, uretfærdigheden er den samme, og generelt er der ikke noget, der har ændret sig. Jeg ved ikke, om jeg synes, at det er vigtigt, at der bliver lavet sange og tekster om de emner, men for os som musikere er det det eneste, vi kan gøre. Der findes så mange emner, man meget hurtigt kan blive træt af, og derfor er det vigtigt for os, at vi har en ordentlig substans i vores sange, for ellers kan vi ikke bevare passionen i det vi laver, lyder det fra Mark Chadwick.

Som band har Levellers da også hævdet deres egen frihed til at gøre, hvad bandet selv har ønsket. Uanset hvor mange penge, pladeselskaberne har villet putte i bandet. Selvom det ikke var tidstypisk i slut 80’erne, så udgav bandet de første EP’er på egen hånd, og siden har de kæmpet for at bevare kontrollen og beslutningsdygtigheden i deres egen karriere.

– Det var egentlig ikke fordi, at det var svært selv at udgive sin musik dengang, men folk gjorde det bare ikke. Vi gik mod strømmen og lod os inspirere af punkscenen, hvor det var mere almindeligt at gøre tingene på egen hånd. Og for os gik det stærkt, og efter et par år var der interesse fra de store pladeselskaber, og der var det afgørende for os, at vi bevarede den kunstneriske kontrol, mens selskabernes penge gjorde det muligt for os at promovere os stærkere, siger Mark Chadwick og fortsætter:

– Musikscenen har ændret sig i både positiv og negativ retning, siden vi slog igennem. Det er blevet meget billigere og nemmere at komme i kontakt med sine fans, og samtidig er magten hos de store pladeselskaber efterhånden forsvindende lille, og det er meget positivt, synes jeg. Til gengæld er musikscenen præget af en enorm mangel på indhold og substans, og det er til gengæld et stort problem.

Motivationen i top
I 2013 kan Levellers fejre 25 års jubilæum, og det sker fortsat med fuld kontrol over sig selv på eget pladeselskab. Hvordan jubilæet skal markeres er endnu ikke endeligt besluttet, men motivationen er stadig i top, selvom de i næsten 25 år har budt på flere turneer end de fleste andre bands med samme anciennitet kan sætte på CV’et.

– Men hver dag er ny og hver eneste koncert er ny, lyder det fra Mark Chadwick, der normalt deler vokalopgaverne med Simon Friend, der på efterårsturnéen har været nødt til at blive hjemme i England af private årsager.

– En af vores gode venner har sluttet sig til os på denne tour, og det er gået fint indtil nu. Det giver mig lidt ekstra at se til, når jeg skal klare vokalen på alle numre, men vi er okay, og man vil ikke opleve ret meget forskel. Det bliver stadig et fantastisk show, lover Mark Chadwick, der afslutningsvis løfter sløret for, at det ikke kun er materialet fra Static On The Airwaves, der vil fylde sætlisten i Vega.

– Det bliver vel til 4-5 sange fra det nye album, og ellers bliver det en god blanding af de bedste sange fra tidligere albums og en række af de sange, vi er vilde med at spille for tiden.

Koncerten i Vega finder sted lørdag 27. oktober.

Written By
More from Morten Wamsler
Solander: Passing Mt. Salu
Solander har et stort potentiale, men bandets toer er en skuffelse, hvor...
Read More
0 replies on “Interview: Levellers”